Apakah Hukum Isteri Menyuruh Suami Untuk Buat Kerja Rumah? Ini JawapanApakah Hukum Isteri Menyuruh Suami Untuk Buat Kerja Rumah? Ini Jawapan. Kehidupan rumahtangga bukan hanya aku aku dan kau kau tapi kita iaitu bersama-sama dalam melakukan setiap perkara. Namun sering si isteri rasa bersalah, apakah hukumnya si isteri menyuruh suami untuk buat kerja rumah?

Soalan :

Berdosakah saya menyuruh suami membuat kerja-kerja rumah kerana saya dalam keadaan tidak sihat?

Jawapan :

Kehidupan rumah tangga adalah satu perkongsian hidup antara suami isteri. Oleh itu tidak salah dan tidak berdosa sekiranya isteri meminta bantuan suami untuk membuat kerja-kerja rumah dengan jujur tanpa niat hendak memperhambakan suami.

Sementara suami pula sekiranya isteri dalam keadaan tidak sihat wajiblah dia membantu isterinya itu. Sekiranya dia membiarkan isterinya melakukan kerja-kerja berat sehingga memudaratkan isteri, maka dia dianggap telah menganiya isteri.

Contohilah Rasulullah kerana baginda merupakan manusia yang paling baik melayani isteri.Dalam masa yang sama, isteri hendaklah meminta bantuan suami dengan menggunakan kata-kata yang lembut supaya suami tidak merasakan ia suatu arahan.

Akhbarkini