SEDEKAHLAH BACAAN AL- FATIHAH PADA IBUBAPA SETIAP PAGI SAMADA MASIH HIDUP ATAU TIADASetiap pagi sedekahkan Al-fatihah kepada kedua ibu bapamu tak kira masih hidup atau telah tiada..nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu..

Berdasarkan Hadith Nabi Saw:

Tidak akan terputus rezeki seseorang anak selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tuanya dalam sehari


Huraian hadith:

  • Jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada )
  • Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus2 berdoa kepada kedua ibu bapa (hidup atau mati)
  • Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT

Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2..tadah tangan dan bayangkan wajah kedua orang tua kita, termasuk guru2 kita dan mereka2 yang banyak menolong kita. Berdoa perlu benar2 bersungguh2. Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki oleh Allah Swt.

Kesimpulannya:

Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris..Cuma jangan lupa doakan ibu bapa kita setiap hari
Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita dapat dari Allah contohnya makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dan sebagainya.

Berusaha dan bertawakal..insyaAllah. Rezeki itu bukan kerana ada sijil spm, stpm, ijazah dan sebagainya..tapi dengan hati yang tulus ikhlas dan doa kita untuk ibu dan bapa kita. Mari kita cuba.

Bila2 masa kita boleh angkat tangan dan berdoa untuk kedua orang tua kita, waktu bangun pagi, dipejabat, waktu makan siang, pagi, petang, siang atau malam, dimana saja, tidak termasuk diwaktu solat lima waktu.

Caranya: 

Untuk orang tua kamu yang masih hidup:
YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa2 kedua orang tua ku, berkatilah kedua mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki mereka, panjangkan lah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungi lah mereka, Aminn yarabillialamin. (Doa ini 

Untuk yang sudah meninggal:
YA ALLAH YA TUHANKU, ampuni lah segala dosa2 orang tuaku, tempatkanlah bapaku / Ibuku ditempat orang2 yang beriman.

Sebarkanlah ilmu walaupun sebesar zarah- Akhbarkini