Amalkan Satu Surah Yang Pendek Ini, Senang Bibaca Dan Diamalkan Untuk Menjadi Penawar Hati Dan Penenang Jiwa. KongsikanDimanakah hati kita tatkala kita membaca Al Quran? Pernahkah kita merasa keliru dan tidak dapat menghayati makna dalam Al Quran? Atau pernahkah kita terasa seolah-olah lidah sukar untuk menyebut bacaan Al Quran dengan tajwid dan makhraj yang betul walhal kebiasaanya kita dapat membacanya dengan lancar. Pernahkah kita terasa seolah amaran-amaran Allah dari kalamullah Al Quran tidak melahirkan rasa gentar dalam hati? Dimanakah ketenangan yang dicari? Apakah silapnya?

Sedikit perkongsian ilmu tentang surah Al-Insyirah, satu surah yang pendek, senang dibaca dan diamalkan untuk menjadi penawar hati dan penenang Jiwa dan betapa keindahan Al-Qur’an seharusnya dihayati dan meresap dalam diri.

Seseorang yang membaca Al-Quran bererti juga sedang melakukan sesuatu yang bermanfaat, iaitu memanjatkan doa dengan menyebut kalam Allah. Allah Azza Wa Jalla mendengar dan sungguh memperhatikan bacaan-bacaan Al-Qur’annya. Mari kita pelajarinya melalui surah ini ;

Maksudnya:

Dengan nama Allah yang maha pengasih dan penyayang.

Bukankah Kami (Allah) telah melapangkan dadamu ( ya Muhammad), Dan telah Kami ringankan bebanmu yang berat. Yang memberati punggungmu, Dan Kami tinggikan (muliakan) namamu?. Sesungguhnya disamping kesukaran ada kemudahan. Sesungguhnya disamping kesukaran ada kemudahan. Apabila engkau telah selesai, (mengerjakan suatu pekerjaan), maka bersusah payahlah ( mengerjakan yang lain). Dan kepada Tuhanmu, berserahlah.

Keterangan Surah al Insyirah

Erti terbuka dada Muhammad ialah senang hatinya, dan tenteran jiwanya, kerana telah memperoleh ilmu pengetahuan (wahyu) yang dianugerahkan Allah kepadanya. Sebetulnya nama nabi Muhammad itu telah ditinggikan Allah, iaitu namanya mahsyur di mana-mana. Tiap-tiap azan terdengar nama Muhammad. Di mana-mana pun di seluruh dunia mengenali Nabi Muhammad.

Orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari yang kemudian, jika ditimpa musibah, ia teringat akan firman Allah ini, iaitu, “Di samping kesusahan ada kesenangan, di samping kesempitan ada kelapangan. Sesudah bala menggoda, di belakangnya nikmat berlipat ganda. Sebab itu ia tidak berduka cita atau berkeluh kesah atas cubaan dari Allah itu. Kerana ia mempunyai kepercayaan, bahawa Allah akan mengganti kesusahan itu dengan kesenangan, jika tidak hari ini mungkin esok hari. Inilah orang yang berhati sabar, yang tidak berputus asa kerana ditimpa satu cubaan melainkan ia terus berusaha untuk mencapai hajatnya. Adapun orang yang tidak beriman kepada Allah, maka ia sangat berkeluh kesah dan berduka cita kerana ditimpa sesuatu bala, kadang-kadang ia membinasakan dirinya sendiri. Inilah bahayanya jika tidak beriman kepada Allah. Dan kepada Allah, berharaplah!

Inilah khasiat-khasiat dari surah Al-Insyirah berkaitan rezeki:

1- Barang siapa yang membaca surah Al-Insyirah 9X (sembilan kali) setiap selesai solat fardhu, maka Allah akan memudahkan urusan rezekinya.

2- Barang siapa yang membaca surah Al-Insyirah setiap selesai solat fardhu sebanyak 40X (empat puluh kali) selama tujuh hari berturut-turut Insya Allah ia akan mendapatkan rezeki yang banyak sekali.

3- Barang siapa yang membaca surah Al-Insyirah diwaktu dhuha (pagi) sebanyak 700X (tujuh ratus kali) atau 1000 (seribu kali) jika ingin dimudahkan rezekinya Insya Allah akan tercapai maksudnya.

Kelebihan Lain Surah Al Insyirah

1. Nabi Muhammad S.A.W bersabda:

Barangsiapa membaca Surah Al-Insyiraah, seperti ia mendatangi aku dan aku mengambil kesempatan maka menjadi suatu kelapangan daripadaku.

2. Barangsiapa membiasakan membaca Surah Al-Insyiraah selesai mengerjakan solat fardhu, nescaya Allah permudahkan urusannya serta dimudahkan segala keperluannya dan dimudahkan rezekinya.

3. Sesiapa yang membaca Surah Al-Insyiraah nescaya Allah turut melapangkan dadanya serta dijauhkan daripada segala kesukaran dalam segala urusannya. Dihilangkan segala sifat kesal dan jemu, serta mendatangkan rajin dalam mengerjakan ibadat.

4. Barangsiapa membaca Surah Al-Insyiraah sembilan kali sesudah solat fardhu nescaya Allah akan menjauhkan daripada kesempitan hidup dan dimudahkan rezeki dalam segala urusan.

5. Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyiraah jadi wirid pada tiap-tiap lepas sembahyang fardhu, nescaya hilang dukacita nya dan mengurniailah oleh Allah s.w.t. akan rezekinya dengan beberapa banyak.

6. Siapa-siapa sentiasa banyak membaca Surah Al-Insyiraah nescaya mudah mendapat rezekinya dan luas fikirannya, senang membuat sesuatu pekerjaan dan hilang daripadanya sifat malas.

7. Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyiraah 7 (tujuh) kali pada tiap-tiap lepas sembahyang, nescaya terlepas daripadanya kesusahan dan mudah oleh Allah s.w.t. akan rezekinya.

8. Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyiraah 40 (empat puluh) kali pada tiap-tiap lepas sembahyang fardhu selama tujuh hari berturut-turut, nescaya mengurnia Allah s.w.t. kepadanya kekayaan.

Kelebihan membaca surah al Insyirah ketika susah:

Siapa-siapa susah pada suatu pekerjaan, hendaklah sembahyang dengan cara yang tersebut di bawah ini, nescaya sampai maksudnya, iaitu:

1. Sembahyang sunat dua rakaat.

2. Pada tiap-tiap rakaat baca Surah Al-Fatihah dan surah (mana-mana surah)

3. Lepas sembahyang, duduk menghadap kiblat dengan tetap bersungguh-sungguh ingatlah akan Allah s.w.t., dan baca Surah Al-Insyiraah sebanyak bilangan hurufnya.

4. Sesudah membaca Surah Al-Insyiraah, pohonkanlah apa-apa yang di hajati daripada Allah s.w.t.

a) Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyiraah 200 (dua ratus) kali pada tiap-tiap hari ketika matahari naik (waktu dhuha), nescaya memperlihat oleh Allah s.w.t. kepadanya perkara-perkara yang ajaib.

b) Siapa-siapa berhajat sesuatu perkara, bacalah Surah Al-Insyiraah 700 (tujuh ratus) kali atau 1000 (seribu) kali pada tiap-tiap hari selama ia mengusahakannya, nescaya beroleh apa-apa yang di hajati.

c) Siapa-siapa menulis Surah Al-Insyiraah pada suatu bekas dan menghapuskannya dengan air mawar kemudian minum, nescaya hilang dukacitanya dan terpelihara daripada terkejut.

Insya Allah, semoga perkongsian ilmu yang sedikit di atas dapat memberikan manfaat dan kebaikan kepada kita semua.