Tips Cantik Dan Menawan Seperti Wanita Arab
Menurut kajian yang dilakukan Clinique La Prairie di Switzerland, wanita Arab mempunyai kulit tersihat dan termuda berbanding wanita dari seluruh dunia. Nak tahu kenapa? mungkin ini antara sebabnya:

Kulit sihat sesuai tradisi berpakaian - wanita Arab berjaya melindungi kulit dari kerosakan. Mereka juga tidak memberi perhatian lebih pada proses pencoklatan kulit, kerana umumnya kulit wanita di kawasan ini berwarna kecoklatan. Bagi mereka, lebih baik tinggal dalam rumah ketika matahari bersinar terik berbanding melakukan aktiviti.

Berpakaian sopan dan bertudung - Sebahagian besar wanita Arab menggunakan hijab dan tudung dengan alasan agama, sebahagian lagi kerana alasan budaya. Cara ni terbukti berkesan melindungi kulit dari kekeringan akibat hawa panas dan sinaran matahari.

Penjagaan kulit datang dari kalangan ekonomi yang paling kaya di dunia - para wanita Arab merupakan pelanggan yang bijak dalam memilih kosmetik. Bagi mereka, kualiti produk rawatan sangat penting meskipun harus mengeluarkan wang dalam jumlah yang besar. Wanita Arab tidak melindungi kecantikan kulit dengan prosedur seperti botox, laser, dan derma fillers.

Makanan-makanan di dunia Arab cenderung diproses dari bahan-bahan segar berbanding sebahagian besar dunia barat. Peringkat wanita bekerja yang sedikit turut berpengaruh pada stress yang dialami wanita Arab. Umumnya wanita Arab menjalani kehidupan dengan lebih santai. mereka mempunyai banyak teman dan cuba makan dengan perlahan. Inilah faktor lain kerutan dan penuaan lebih lambat dirasakan oleh para wanita Arab.

Kalau kita fikirkan, memang senang saja mereka menjaga kesihatan kulit mereka, tak susah-susah macam sebahagian wanita di seluruh dunia terpaksa cucuk sana, cucuk sini untuk mengekalkan kecantikan. Sekian...

Sumber: informasi