Hantavirus di China: Selepas Penyakit Coronavirus, Manusia Meninggal Akibat Penyakit Tikus

 Add Me  Follow Me  Follow Me  Follow Me


Seorang lelaki yang meninggal dunia di China pada Isnin dilaporkan positif untuk hantavirus, tetapi itu tidak semestinya bermakna anda perlu bimbang wabak lain akan datang.

Hantavirus adalah keluarga virus yang menyebar melalui tikus, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit A.S..

Di Wilayah Yunnan, seorang lelaki mati dalam perjalanan pulang ke Wilayah Shandong, menurut Global Times, sebuah berita berbahasa Cina berbahasa Inggeris.

"Dia telah diuji positif untuk #hantavirus dan 32 orang lain di dalam bas telah diuji," kata berita tersebut.

Tweet itu, dihantar di tengah-tengah pandemik yang disebabkan oleh coronavirus baru, telah dikongsi lebih daripada 15,000 kali.

Walaupun negara-negara di seluruh dunia berada dalam keadaan berjaga-jaga tinggi kerana ketidakpastian di sekitar koronavirus, tidak ada petunjuk bahawa hantavirus menimbulkan ancaman kesihatan awam global.

Menurut CDC, kes hantavirus jarang berlaku, dan mereka merebak sebagai akibat hubungan rapat dengan air kencing, air najis atau air liur.

Beberapa jenis tikus dan tikus di Amerika Syarikat boleh membawa virus, yang ditularkan apabila seseorang bernafas di udara yang tercemar.

"Hantavirus yang menyebabkan penyakit manusia di Amerika Syarikat tidak dapat dipancarkan dari satu orang ke orang lain," kata CDC di laman webnya. Kes-kes langka di Chile dan Argentina telah menyebarkan penularan orang ke manusia apabila seseorang itu bersentuhan dengan seseorang yang mengalami penyakit hantavirus yang disebut virus Andes, kata CDC.

Di A.S., virus ini boleh menyebabkan sindrom pulmonari hantavirus, penyakit pernafasan yang teruk yang boleh membawa maut. Gejala termasuk keletihan, demam, sakit otot, sakit kepala, pening, menggigil, dan masalah perut. Batuk dan sesak nafas boleh berlaku kemudian dalam penyakit ini kerana paru-paru mengisi cecair, kata CDC,

Demam haemorrhagic dengan sindrom buah pinggang, yang kebanyakannya terdapat di Eropah dan Asia, juga boleh berlaku, yang menyebabkan sakit, demam, menggigil, mual, dan penglihatan kabur, kata CDC. Gejala yang lebih serius termasuk kegagalan buah pinggang akut.

Kes di Amerika Syarikat biasanya tertumpu di negeri barat dan barat daya.

Dari tahun 1993 hingga tahun 2017, terdapat hanya 728 kes hantavirus yang disahkan di Amerika Syarikat, dengan kebanyakan tidak mematikan, menurut data CDC. Sebagai perbandingan, sejak lewat Januari, apabila kes coronavirus pertama yang dikenal pasti di A.S., terdapat 46,805 kes koronavirus yang disahkan di seluruh negara, menurut seorang pelacak Johns Hopkins University.

Sumber: usatoday

Post a comment

0 Comments