Isteri Harus Lakukan 5 Pekara Ini Supaya Suami Mendapat Rezeki Yang Tak Putus-Putus. Kongsikan

Isteri Harus Lakukan 5 Pekara Ini Supaya Suami Mendapat Rezeki Yang Tak Putus-Putus. Kongsikan

 Add Me  Follow Me  Follow Me  Follow Me


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..

Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat. Sahabat yang di rahmati Allah. Peranan seseorang isteri tidak hanya mengatur tempat tinggal serta menjaga anak sahaja, namun juga mengatur kewangan keluarga.

Berapa pun nafkah yang didapatkan suami, isteri harus bijak mengatur untuk penuhi segala keperluan harian. Sebagai isteri, ada hal-hal yang dapat dilakukan untuk meningkatkan keberkatan rezeki keluarga yang didapati dari usaha suami.

Tersebut amalan-amalan yang boleh dilakukan oleh si isteri untuk menaikkan keberkatan rezeki yang diperoleh suami agar rezeki keluarga sentiasa melimpah.

1. Berikanlah Beberapa Nafkah Dari Suami Untuk Orang-Tua Serta Mertua

Sekecil apa pun atau sedikit apa pun, asingkan beberapa nafkah dari suami untuk orang-tua serta mertua. Meskipun hanya dengan membelikan beras atau keperluan harian yang lain, sedarilah bahawa aspek itu mampu meningkatkan keberkatan rezeki yang didapat. Tutup telinga rapat-rapat serta janganlah pedulikan apabila terima sindiran atau dibanding-bandingkan dengan jumlah yang didapat dari menantu lain yang lebih besar, jangan pernah jadikan hal itu pemusnah niat baik kita. Jauhi juga berpikiran seperti itu, “Jangankan untuk orang-tua, untuk keluarga sendiri pun tak cukup! ” atau “Orangtua serta mertua saya sudah kaya! ”

2. Selalu Mengingatkan Suami untuk Memberi Nafkah Keluarga dengan Rezeki Halal

Peranan isteri yang lain adalah sentiasa mendoakan serta meningatkan suami supaya memberi nafkah kepada keluarga dari rezeki yang halal. Kerana besarnya kepentingan rezeki yang halal demi membentuk sebuah keluarga yang baik dan dirahmati Allah.

3. Menghindari Kehidupan Yang Boros

Masak sendiri dirumah lebih menjimatkan daripada makan di luar atau beli makanan dari luar. Malah isteri juga mampu menghindari keluarga dari amalan boros. Bawakan bekal untuk suami agar tidak perlu makan siang diluar pejabat, juga untuk anak agar mereka tidak makan jajan atau makanan ringan. Semoga ikhtiar berhemat serta merubah lifestyle itu dapat menaikkan keberkatan rezeki keluarga.

4. Lakukan Beriadah Bersama

Beriadah serta ketakwaan yang kita kerjakan bukan sahaja mendapat pahala malah mampu mengeratkan hubungan kekeluargaan. Dorong keluarga untuk melakukan solat berjemaah setiap hari, malah adakan acara ibadah di rumah bersama keluarga seperti berpuasa sunnah Isnin serta Khamis, solat ditengah malam, membaca Al Quran serta yang lain.

5. Jauhi Pertikaian Dalam Tempat Tinggal

Pertikaian cuma akan menyalutkan kebencian serta menghilangkan keharmonian rumah tangga. Isteri haruslah menjadi penyejuk dikala suami dalam keadaan stress, bukannya menjadi insan yang menjadi pertikaian yang semakin besar.

Semoga info itu bermanfaat serta dapat diamalkan dalam kehidupan keseharian agar membuat pendapatan suami lebih berkat, melimpah serta mengalir deras.

Akhbarkini

Post a comment

0 Comments