Guna Bahan Ini Atasi Singki Tersumbat Sangat Mudah Dan Berkesan


Antara perkara yang boleh buat kaum ibu tension waktu berada di dapur adalah bila singki atau saluran air tersumbat.

Boleh bertimbun pinggan mangkuk dan ‘kecah’ dapur dibuatnya bila air melimpah dari singki. Kalau ahli keluarga pulak ramai dan kegemaran mereka makan apatah lagu. Memanglah perlu diselesaikan cepat masalah ini.

Selalunya kita akan guna pam atau pencuci khusus yang dijual di kedai pun untuk mengatasi masalah singki tersumbat, dan kalau serius sampai terpaksa panggil plumber yang upahnya boleh mencecah beratus ringgit.

Tapi sebelum marah-marah atau panggil plumber mak-mak boleh cuba cara yang dikongsi oleh Damia Hannah ini.

Menggunakan tiga bahan yang biasa ada di dapur iaitu cuka, baking soda dan air panas masalah singki, saluran bilik air ataupun longkat tersumbat pun boleh settel. Paling best tak berpeluh pun nak selesaikan masalah ini.

Salur bilik air akak tersumbat baru-baru ni, dah dekat 4 hari. Then baru teringat skill ni. tapi sebelum tu tak confident sebab dulu tak teruk macam ni. Yang ini block habis sinki. Longkat luar pun tersumbat.

Sebelum ini akak dah pernah tunjuk skill ni tapi takde video, now dapatlah buat testimoni sekali lagi. Disebabkan terlalu teruk akak beli 2 baking soda.

Cara-cara

1) Tuang baking soda dgn penuh kasih sayang dan kesungguhan.

2) Then masukkan pulak cuka. Tengok kemeluapannya. Tunggu jap 5 minit.

3) Pegi ambil air panas dan curah air panas yg baru menggelegak tu…. ! Pastikan panas tahap mggigil nak bawak tau.

4) Sabar tunggu .. akak punya proses ambik masa 1/2 jam lebih (Sempat pergi solat masa ni) selesai solat dengar bunyi gelegak dan air turun serta merta.

Info Penting! Jangan harap dapat hasil serta merta. Kena tunggu 30 minit barulah akan dengar bunyi air mengalir kembali.

Sumber: Damia Hannah