Bagi yang selalu tak menjadi nasi lemak bila guna santan ini boleh ikut langkah demi langkah yang dikongsi oleh Emilia ini.

Nak cepat masak nasi lemak, kita akan guna santan kotak. Tapi ramai yang mengadu hasilnya tak cantik, masak tak sekata, lembik dan kurang wangi.

Bahan-bahan

  • 3 tin susu – beras biasa (kuantiti kuantiti ikut suka)
  • Halia – ditumbuk
  • 5 helai daun pandan – gunting pendek
  • 1 – santan kotak pek kecil
  • Garam
  • Minyak masak

Cara masak nasi lemak guna santan kotak

Rupanya cara berbeza untuk masak nasi lemak jika guna santan jenis ini. Menurut Emilia cara ini digunakan oleh ayahnya yang juga peniaga nasi lemak.

Cara memasak

1. Basuh beras dan sukat beras.

2. Letak beras tadi dalam bekas lain, atau tos. Isi periuk nasi tadi dengan air ikut sukatan beras tadi.

3. Masukkan santan satu kotak, ikutkan jenama apa pun. Satu kotak kecil pun dah terasa lemaknya. Jangan bazirkan santan, goncang dengan air dalam periuk dan tuang balik.

4. Masukkan halia, daun pandan, garam

5. Masukkan minyak masak, dalam 3 sudu besar. Fungsi minyak masak supaya nasi lemak kita yang dah masak nanti cantik hasilnya sebiji-sebiji dan tak lembik.

Nota: Sila periksa selalu bila dah tekan suis masak nasi. Jangan sampai air santan menggelegak terlalu lama, nanti santan akan pecah. Nasi tak cantik.

6. Dah masuk semua bahan tadi, terus letak kat tempat masak nasi. Tekan suis masak nasi macam biasa. Beras jangan masuk dulu ya. Supaya bila dah menggelegak air santan dan daun pandan maka wangilah nasi lemak itu nanti.

7. Bila dah menggelegak, boleh masukkan beras yang tos tadi. Kemudian dalam 5-6 minit sekali kacau atau godak semua supaya sekata dengan santan.

8. Tadaaa…dah siap dah nasi lemak santan kotak semerbak wangi.

Semoga bermanfaat, Share kepada yang lain juga yaa tq…

Sumber: Emilia Coway