INILAH CARA MEMOTONG KUKU OLEH SUNNAH RASULULLAH SAWInfo Manfaat: Inilah Cara Memotong Kuku Oleh Sunnah Rasulullah SAW !!! | Memotong atau memendekkan kuku ialah membuang hujung kuku sama ada kuku tangan atau kaki sehingga rapat pada kulit di bawah kuku serta mencucinya.

Kuku yang panjang melebihi kulit di bawah kuku akan menjadi tempat pembiakan kuman, bakteria dan virus. Hal ini kerana kuku selalunya digunakan untuk menggaru gatal, mengambil dan membuka sesuatu sehingga kekotoran terkumpul di celah kuku.

Memotong kuku termasuk dalam perkara fitrah manusia. Ia tidak sepatutnya dibiarkan panjang dalam tempoh lama kerana melambangkan penampilan seseorang itu yang tidak bersih dan tidak terurus.

Lebih penting ia perlu sentiasa dipotong supaya tidak menyerupai gelagat sesetengah orang kafir yang menyimpan kuku. Ini selaras dengan sabda: Nabi saw, maksudnya: “Sesiapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk daripadanya.” (Riwayat Ahmad)

Peraturan

Memotong kuku adalah termasuk dalam amalan sunat, sebagaimana dinyatakan dalam hadis daripada Aisyah ra bermaksud: “Sepuluh perkara yang sebagai fitrah (sunnah);Memotong misai, memelihara janggut, bersugi, memasukkan air ke hidung, memotong kuku, membasuh sendi-sendi, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu ari-ari, bersuci dengan air (beristinja).. “(Riwayat Muslim)

Memotong kuku adalah sunat bagi lelaki dan perempuan sama ada kuku tangan atau kaki. Hikmahnya ialal melambangkan kebersihan serta menghilangkan segala kotoran yang melekat atau terkumpul di celah kuku.

Cara Memotong Kuku

Sunat memotong kuku bermula daripada tangan kanan, kemudian tangan kiri, memotong kuku kaki kanan kemudian kaki kiri.

Menurut Imam Nawawi, sunat memotong kuku bermula jari tangan kanan kesekuruhannya daripada jari telunjuk sehinggalah jari kelengkeng diikuti ibu jari, kemudian tangan kiri daripada jari kelengkeng sehinggalah ibu jari.

Sementara kuku kaki, bermula kaki kanan daripada jari kelengkeng sehinggalah ibu, kemudian kaki kiri daripada ibu jari sehingga kelengkeng.

Harus seseorang memotong kukunya menggunakan gunting, pisau atau alat khas seperti pemoong kuku yang tidak mendatangkan mudarat.

Selesai memotong kuku dianjurkan membasuh tangan. Ini kerana jika seseorang itu menggaru badan sebelum tangan dibasuh dibimbangi boleh mengakibatkan penyakit.

Menurut kitab al-Fatawa al-Hindiyah dalam mazhab Hanafi, makruh memotong kuku menggunakan gigi kerana boleh mewarisi penyakit kusta.

Masa Potong Kuku

Bila-bila masa diharuskan memotong kuku apabila seseorang itu berkehendak berbuat demikian.

Menurut Imam Syafie, sunat memotong kuku itu sebelum mengerjakan solat junaat, sebagaimana disunatkan mandi, bersugi, memakai haruman dan berpakaian kemas sebelum ke masjid.
Bagi Ibnu Hajar ramimahullah sunat memotong kuku pada hari khamis atau pagi Jumaat atau pada hari Isnin.

Perbuatan lepas Potong Kuku

Potongan kuku sunat ditanam di dalam tanah sebagai tanda menghormatinya kerana ia juga termasuk anggota manusia. Dinyatakan dalam Fath al-Bari, Ibnu Umar ra menanam potongan kuku.

Sumber: BH, Bilik Addin