Cara Isi Angin Tayar Kereta Dengan Betul Ini Rujukan Ikut Jenis Kenderaan


Ramai pemandu kurang memberi perhatian kepada tekanan angin tayar kereta yang optimum, yang mereka pandu. Tekanan tayar kereta tidak betul (ideal), sama ada kurang angin (rata) atau angin berlebihan (keras) boleh menjejaskan keselesaan dan prestasi kereta. Ia juga boleh menyebabkan kemalangan.

Tekanan angin dalam tayar kereta yang terlalu rendah dapat mencetuskan kebocoran ketika melintasi jalan-jalan berbatu. Sekiranya tekanan tayar terlalu tinggi, aquaplaning sangat berpotensi untuk terjadi apabila anda melalui jalan yang berlopak air.

Berapakah tekanan angin yang sesuai?

Setiap jenis kereta mempunyai ukuran tekanan angin tayar yang tidak sama, kerana tekanan angin sesuatu tayar bergantung kepada jenis kereta dan tayar yang digunakan.

Untuk mengetahui sama ada sesuatu tekanan angin tayar kereta yang optimum, anda boleh perhatikan Maklumat Tekanan Tayar (Tire-Loading Information) yang biasanya terletak di bahagian dalam bingkai pintu depan pintu utama kereta (pintu pemandu).

Buka pintu hadapan kanan sebelah pemandu, di sebelah kanan kerusi pemandu, terdapat pelekat yang memaparkan maklumat mengenai jenis dan tekanan tayar.

Tekanan tayar angin kereta yang standard

Tekanan angin tayar kereta adalah salah satu faktor keselesaan pemanduan. Tekanan angin tayar ini sangat dipengaruhi oleh suhu udara di persekitaran sekitar.

Secara umum, kereta boleh dikatogerikan kepada empat bahagian, iaitu Kereta MPV, Kereta Bandar, Kereta Komersil, Kereta Sedan dan SUV.

Untuk maklumat lebih terperinci mengenai tekanan tayar kereta pengeluar standard, lihat senarai berikut:

  • Kereta MPV (Avanza, Ertiga, Alza, dan sebagainya): (30-33) Psi
  • Kereta Komersial : (30-35) Psi.
  • Kereta Bandar (Jazz, Yaris, Axia, dan sebagainya): (29 – 32) Psi
  • Kereta Komersial : (30-35) Psi
  • Kereta Sedan (Honda Civic, Toyota Corolla, Vios, dan sebagainya): (28-31) Psi
  • SUV (Fortuner dan Pajero): (35 – 40) Psi.

Semoga rujukan di atas bermanfaat untuk anda.