Resepi Kek Minyak Red Velvet Gebu Dan Lembut


Teringin nak makan kek simple-simple, maka terjadilah Kek Minyak Red Velvet. Sedap, lembut dan gebu. Lagi sedap makan sejuk-sejuk dari peti ais. En.somi siap bawak bekal gi keje.

Bahan-Bahan:

  • 5 biji telur saiz B
  • 1/2 cwn gula kastor
  • 1 sudu bsr ovallete
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 cwn susu pekat manis
  • 1 cwn minyak masak
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu teh red velvet emulco

Cara Membuatnya:

1. Pukul telur, gula dan ovallete hingga kembang dan gebu dengan high speed. Campur esen vanila, susu dan minyak. Pukul selama 30 saat, jangan lama-lama. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik ke dalam adunan. Kaup balik dengan spatula hingga sebati.

2. Bahagi 2 bahagian sama banyak. Satu bahagian dicampur dengan red velvet emulco. Kalau tak ada boleh guna pewarna merah je, tapi tak jadi kek minyak red velvet la, jadi kek minyak je. Alas loyang saiz 9 1/2 inci dengan baking paper.

3. Tuang 2 senduk adunan putih di tengah-tengah loyang. Kemudian, tuang 2 senduk adunan merah di atasnya. Ulang cara yang sama hingga setengah loyang. Layer yang last, tuang satu senduk saje setiap adunan.

4. Lorek corak dengan lidi. Hentak-hentakkan sikit loyang kek untuk hilangkan lubang udara. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160c selama 45 minit atau hingga masak. Bila cucuk dengan lidi ia keluar bersih. Sejukkan kek dan boleh dipotong.

Sumber: Nor Al Fatihah T-hah